Egy minapi írásunkban egy fantasztikus ember elmondta a véleményét arról, hogy Alma az életét kockáztatva kidobott a presszóból egy behajított kézigránátot. Bohus Péter egy fiatal bártender, aki most éppen Amerikában szeretné megvetni a lábát a szakmai fejlődés érdekében.
Mi szurkolunk neki!
Milyen karrierről álmodik manapság egy magadfajta fiatalember?
Röviden és tömören a legnagyobb álmom, hogy Las Vegas egyik elit flair bárjában pörgessem a shakereket és egy életre szóló karriert fussak be. Későbbiekben szeretnék egy saját helyet nyitni, ahol a legnagyobb hangsúlyt a flair kapná.
Miért jobbak a lehetőségek Amerikában, mint itthon?
Például, ennek a szakmának a bölcsője Las Vegas, innen indult világkörüli útjára. Így itt sokkal jobban támogatják, hogy az ember részt vegyen versenyeken, segítik és támogatják szakmai tovább fejlődését, ami által a világ élvonalába tartozó szakember válhat belőle. Továbbá sokkal nagyobb a megbecsülése a flair bartendereknek mind szakmai körökben mind a munkahelyén.
Mennyi időre szeretnél kimenni dolgozni?
Minimum 5 évre szeretnék kimenni, de kacérkodom a végleges kint maradás gondolatával. Ez persze sok mindentől függ…
Te hol tanultad a szakmát?
Vendéglátó iskolát végeztem, majd mixer és flair bartender tanfolyamokon fejlesztettem tovább magamat. Persze, mint minden szakmában, a gyakorlatban szereztem meg a tudásom nagy részét.
Hogyan léphet előre egy bártender a ranglétrán?
Sajnálatos módon, erre Magyarországon nincs kiépített egységes rendszer. Talán, a „jókor jó helyen” elv érvényesül a leginkább.
Mit is jelent pontosan a flair bártender kifejezés?
A flair bartender pontosan az a személy, aki úgy készíti el az italodat, hogy közben az üvegeket, poharakat és shakereket dobálja olyan látványos módon, hogy a vendég lélegzete is elakadjon, mint ahogy a „Cocktail” című filmben Tom Cruise is tette.
Mit is kell tudnia egy jó mixernek?
Nem elég, ha csak ismeri az italokat, fontos, hogy precíz, gyors, figyelmes, jókedvű és fáradhatatlan legyen. Persze, az sem hátrány, ha jól tud bánni a vendégekkel.
Hogyan változik a koktéldivat?
Mint mindenben itt is megvannak az aktuális trendek, amik az évekkel, évszakokkal és a generációkkal változnak. Jelenleg, reneszánszát éli a gin tonik és a kék színű koktélok, amik jellemzően 20-30 évvel ezelőtt voltak „trendik”.
Mennyire jellemző, hogy saját koktélokat kell kreálnod?
Nagyon is. Munkahelyemen jelenleg is több általam kreált koktélom is szerepel az itallapon. Mondanom sem kell, hatalmas sikernek örvendenek.
Neked melyik a kedvenc italod?
Az egyszerűség híve vagyok, soha nem tudnék nemet mondani egy jó gin toniknak.
Mennyiben érzékeled, hogy bártendernek lenni menő?
Azt tapasztalom, hogy a főleg a fiataloknál számít menőnek, ott is leginkább a férfiak körében, akik így könnyen tudnak hölgyekkel ismerkedni.
A fizetésedet mennyire növeli meg a jatt?
A mostani rendszerben a fizetésem jelentős részét a borravaló adja, ezáltal is ösztönözve vagyok arra, hogy a vendégek elégedetten távozzanak tőlem.